Web Site Maker

DRAMAATTINEN SOPRAANO

Sopraano, musiikin tohtori Jenni Lättilä on valmistunut Sibelius-Akatemiasta maisteriksi Kirkkomusiikin sekä Laulumusiikin ja oopperan koulutusohjelmista, laulunopettajinaan Pekka ja Outi Kähkönen. Sittemmin hän on jatkanut opintojaan mm. Dorothy Irvingin ja Susanna Ekenin johdolla. Jenni Lättilän tohtorintutkinto tarkastettiin joulukuussa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus -tohtorikoulussa. Jenni Lättilä on palkittu useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa, vuonna 2009 hänet valittiin Suomen Wagner-seuran Bayreuth-stipendiaatiksi. Hänen nuori dramaattinen sopraanoinstrumenttinsa soveltuu erityisen hyvin Verdin ja Wagnerin suurten roolien esittämiseen, ja hän tekikin ammatillisen debyyttinsä Verdin Macbeth-oopperan Lady Macbethinä vuonna 2010. Suomen Kansallisoopperassa hän debytoi 2011 Wagnerin Nibelungin Sormus -tetralogiassa, jossa lauloi kolme roolia. Hän on sen jälkeen vieraillut Kansallisoopperassa vuosittain. Jenni Lättilä on kysytty orkesterisolisti ja esiintyy aktiivisesti myös lied-laulajana. Monipuolisena ja taitavana muusikkona hän on tunnettu suomalaisen ja pohjoismaisen nykymusiikin esittäjänä ja kantaesittäjänä.

LAULUNOPETTAJA

Jenni toimii laulunopettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, minkä lisäksi hänellä on pieni määrä yksityisiä lauluoppilaita. Hän on suorittanut Sibelius-Akatemiassa oopperakoulutuksen lisäksi laulupedagogiikan pääaineopinnot ja täydentänyt osaamistaan Estill-metodin kursseilla.


LIED-LAULAJA

Jenni esiintyy aktiivisesti lied-laulajana vakituisten pianistipartneriensa kanssa.

Jenni on työskennellyt yhdessä pianisti Kirill Kozlovskin kanssa vuodesta 2011 lähtien, jolloin he tutustuivat opiskellessaan Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa.
Duon ensimmäinen levytys, Richard Wagnerin kootut yksinlaulut, julkaistiin 27.5.2016 (Richard Wagner: Complete Lieder. Sibarecords SRCD-1018, kansainvälinen jakelija Naxos).
Jenni ja Kiril tunnetaan ilmaisuvoimaisesta muusikkoudesta, erityisestä kiinnostuksesta runouteen ja kieliin sekä saumattomasta duotyöskentelystä. Heidän ohjelmistonsa ulottuu varhaisesta romantiikasta nykymusiikkiin, mutta heidän ydinaluettaan on myöhäisromanttinen lied. Duo Lättilä & Kozlovski on tunnettu suomalaisen nykymusiikin esittäjä ja kantaesittäjä; tälläkin hetkellä heillä on tilauksessa uusia laulusarjoja tunnetuilta suomalaisilta säveltäjiltä.


Duo Jenni Lättilä & Maija Parko keskittyy ranskalaiseen ja suomalaiseen belle époque -ajan musiikkiin, kuten Débussy, Boulanger, Kuula ja Sibelius. Jenni ja Maija ovat tavanneet DocMus-tohtorikoulussa ja työskennelleet yhdessä noin neljän vuoden ajan. Tämä duo on tunnettu paitsi Suomessa vähemmän tunnettujen ranskalaisten laulusäveltäjien tuotannon esiin saattamisesta, myös runollisesta ja sensuellista lähestymistavastaan liedmusiikkiin. 

TUTKIJA

Jenni valmistui musiikin tohtoriksi tammikuussa 2017 Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulusta. Hänen taiteellisen tohtorintyönsä otsikko on "Keskiössä Wagner - Richard Wagnerin musiikki ja nuori dramaattinen sopraanoinstrumentti". Tohtorintutkinnon tarkastustilaisuus pidettiin Musiikkitalon Sonore-salissa lauantaina 10.12.2016.

Jennin kirjallinen tohtorintutkielma "Oopperalaulajan tunnetyö" on saatavilla sähköisesti Sibelius-Akatemian Ethesis-tietokannassa sekä painettuna mm. Nuottikauppa Ostinatossa ja Kansallisoopperan Oopperashopissa.

Tutkinnon taiteellisen osan muodostaa konserttisarja, joka sisältää kaksi lied-resitaalia pianisti Kirill Kozlovskin kanssa (Keskiössä Wagner 2011, Suomalaisia wagneriaaneja 2013), kaksi oopperaproduktiota (Wagner: Nibelungin sormus, Suomen Kansallisooppera 2011 sekä Schönberg: Erwartung, Turun Filharmoninen Orkesteri joht. Leif Segerstam, 2015) sekä Wagnerin yksinlaulujen kokonaislevytyksen (Richard Wagner: Complete Lieder, Sibarecords 2016), joka korvaa yhden konserteista.

Jenni on kysytty puhuja ja luennoitsija, hän on vieraillut monissa radio- ja TV-ohjelmissa keskustelemassa klassisesta musiikista ja kulttuurista. Hän on myös pitänyt esitelmiä ja luentokonsertteja useissa koti- ja ulkomaisissa konferensseissa ja symposiumeissa.

Jenni jatkaa tutkimuksen tekemistä laulamisen sivussa myös tohtorintutkinnon valmistumisen jälkeen, työn alla on mm. artikkeleita ja Oopperalaulajan tunnetyön uusi, englanninkielinen laitos.

Jenni toimii Suomen Wagner-seuran varapuheenjohtajana.
Suomen Wagner-seura järjestää konsertteja, luentoja ja muita tilaisuuksia sekä lähettää vuosittain yhden nuoren ooppera-ammattilaisen stipendiaattinaan tutustumaan Bayreuthin Wagner-festivaaleihin.


IHMINEN

Yksityiselämässään Jenni on aika maanläheinen. Hänellä on poika, aviomies ja kaksi beaglea, ja vaikka hän asuu ja työskentelee Helsingissä, hän viettää suurimman osan vapaa-ajastaan miehensä sukutilalla Kuhmoisissa, missä he viljelevät kuminaa - tila on ollut saman suvun viljelyksessä jo lähes 500 vuoden ajan. Jennistä on mukavaa työskennellä pellolla traktorin kanssa, korjailla vanhoja rakennuksia, laittaa ruokaa, leipoa hapanleipää ja karjalanpiirakoita, vaellella metsissä marjastamassa, sienestämässä ja metsästämässä - ja tietysti käydä saunassa ja uimassa (se, onko kyseessä avantouinti vai ei, riippuu vuodenajasta).